Over de nieuwe Toegankelijkheidsverklaring

Weblogs

Vanaf 23 september 2019 moeten websites die zijn gepubliceerd vanaf 23 september 2018 voldoen aan het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid. Oudere websites moeten voldoen vanaf 23 september 2020. Aan Nanko Bouman (Online Adviseur en PO) de taak om de Toegankelijkheidsverklaring van deze website (de Demosite Platform Rijksoverheid Online) aan te pakken.

Op 22 juni 2020 hebben we een geactualiseerd stappenplan gepubliceerd om een toegankelijkheidsverklaring op je PRO-site te kunnen plaatsen.

Ben jij verantwoordelijk voor een website op het Platform Rijksoverheid Online (PRO)? Lees dan in het interview hieronder welke stappen je kan zetten om je Toegankelijkheidsverklaring aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: heeft PRO de Toegankelijkheid nu perfect voor elkaar?

“Nee, helaas nog niet helemaal. Wij willen er voor zorgen dat de websites op PRO voldoen aan de technische toegankelijkheidsaspecten, maar er zijn nog wat nieuwe eisen waar wij het Platform nog op aan moeten passen. Die gaan wij nu zo snel mogelijk oppakken.”

Het was best wel even puzzelen om uit te vinden wat er van ons verwacht wordt, en hoe je dat aanpakt.

En dan is er ook nog een redactioneel component, toch?

“Ja, dat klopt. En omdat redactiewerk echt mensenwerk is, zal de ene website op PRO beter voldoen aan de Toegankelijkheidseisen dan de andere. Elke website (zowel binnen als buiten PRO) zal dit aspect dus zelf moeten laten toetsen, ook deze Demosite.”

Op deze Demosite staat nu een nieuwe Toegankelijkheidsverklaring, was dat snel gebeurd?

“Het was best wel even puzzelen om uit te vinden wat er van ons verwacht wordt, en hoe je dat aanpakt. Gelukkig helpt Logius (de organisatie achter Digitoegankelijk.nl) hierbij! Zo was ik afgelopen week bij een roadshow die Logius organiseerde. Het was goed om daar met allerlei andere websites te zitten en al onze vragen op tafel te kunnen brengen.

En nu concreet: welke stappen heb je ondernomen om de Toegankelijkheidverklaring voor de Demosite op orde te krijgen?

“Logius biedt online een ‘Invulassistent Toegankelijkheidverklaring’ aan. Die vul je in, en de functionaris of bestuurder die voor de webtoegankelijkheid verantwoordelijk is, geeft er akkoord op. Daarna plaats je de verklaring onlineDe Toegankelijkheidverklaring eist dat je zelf de toegankelijkheid van je website (zowel functioneel-technisch als redactioneel) laat onderzoeken. Voor Rijksoverheid.nl hebben we in april 2019 een toegankelijkheidsonderzoek laten uitvoeren. En omdat de infrastructuur van het gehele Platform Rijksoverheid Online hetzelfde is, konden we de functioneel-technische eisen dus één-op-één overnemen. Dat geldt voor alle websites op PRO overigens.

Voor het redactionele aspect van de Demosite kon ik uiteraard geen gebruik maken van het onderzoek naar Rijksoverheid.nl. Helaas heb ik dus voor die website in de verklaring moeten zetten dat de onderzoeksresultaten geen volledig beeld geven van de content. En gaan we dus zo snel mogelijk een Toegankelijkheidsonderzoek aanvragen op de content van de Demosite.”

Maak je nieuwe Toegankelijkheidsverklaring met hulp van de Invulassistent Toegankelijkheid van Logius.

Meer informatie Toegankelijkheidsverklaring op PRO

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.